Oczyszczanie ścieków mleczarskich w bioreaktorach typu SBR na przykładzie PHU „Zarębski” w Ksawerowie

Dostępność: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena brutto: 10,00 zł

Cena regularna:

10.00
Cena netto: 9,26 zł

Cena regularna:

ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Celem pracy była charakterystyka składu ścieków mleczarskich oraz właściwości osadu czynnego pochodzącego z sekwencyjnego bioreaktora porcjowego (SBR), w którym te ścieki były oczyszczane. Skład surowych ścieków mleczarskich był zróżnicowany pod względem zawartości związków węgla, azotu i fosforu. ChZT ogólne wahało się od 3961 do 12 215 mg O2 l-1, a zawartość związków azotu i fosforu wynosiła odpowiednio od 18,5 do 101,7 mg N l-1 oraz od 13,7 do 115 mg P l-1. Pomimo wysokiego stężenia związków biogennych, a zwłaszcza fosforu, poziom ich usunięcia ze ścieków był wysoki i wynosił średnio 96,5, 88,1 i 97,7% kolejno dla ChZT, azotu ogólnego i fosforu fosforanowego. Zarówno stężenie biomasy osadu czynnego w bioreaktorze SBR, jak i jej aktywność oddechowa były wysokie. Kłaczki osadu były małe lub średnie, o zwartej strukturze i niewielkiej liczbie bakterii nitkowatych. Osad miał dobre właściwości sedymentacyjne (indeks Mohlmana od 36 do 71 ml g Zog-1).

 


Wszystkie artykuły sprzedawane w sklepie Wydawnictwa Seidel-Przywecki dostępne są w formie plików PDF, do odczytania których wymagany jest darmowy program Acrobat Reader.

Artykuły w formie elektronicznej to wygoda, oszczędność i ochrona środowiska.

Po dokonaniu opłaty otrzymasz wiadomość z linkiem do pobrania pliku PDF. Zalecamy zarejestrowanie się w sklepie, wówczas wszystkie zakupione pliki będą stale dostępne w zakładce "Twoje zamówienia". 

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © Wydawnictwo Seidel-Przywecki Sp. z o.o.
Artykuł jest chroniony prawami autorskimi. Kopiowanie, wypożyczanie i publiczne odtwarzanie jest zabronione.

Dane techniczne

autor Ewa Liwarska‑Bizukojć, Anna Majerowska (Politechnika Łódzka - Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności - Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii)
źródło Technologia Wody 4/2014
format pliku PDF
wielkość pliku 1,3 MB
ilość stron 3,5

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Zaloguj się
Submit
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl