Szacowanie ryzyka zdrowotnego w wodzie do picia
Opis
Skażenie wody pitnej stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego na całym świecie. Zagrożenia mikrobiologiczne w największym stopniu przyczyniają się do chorób przenoszonych drogą wodną w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Niemniej jednak, chemikalia w dostawach wody mogą być przyczyną poważnych problemów zdrowotnych, w zależności od tego czy substancje chemiczne występujące w wodzie są pochodzenia naturalnego czy pochodzą z innych źródeł. Efektywne działania zapobiegawcze skażeniom wody pitnej chemikaliami wymagają niekiedy prostych narzędzi polegających na wyodrębnieniu kilku substancji chemicznych o potencjalnym znaczeniu lokalnym. Ze względu na ograniczone środki przeznaczone do monitorowania, oceny i kontroli substancji chemicznych, które stanowią największe zagrożenie dla zdrowia ważnym jest identyfikacja i ustalenie priorytetów substancji chemicznych, które należy objąć monitoringiem. Identyfikację oraz określenie priorytetów zagrożeń chemicznych jest wyzwaniem, szczególnie dla rozwijających się państw, ponieważ często brakuje informacji na temat obecności substancji chemicznych w dostarczanej wodzie.
Wszystkie artykuły sprzedawane w sklepie Wydawnictwa Seidel-Przywecki dostępne są w formie plików PDF, do odczytania których wymagany jest darmowy program Acrobat Reader.
Artykuły w formie elektronicznej to wygoda, oszczędność i ochrona środowiska.
Po dokonaniu opłaty otrzymasz wiadomość z linkiem do pobrania pliku PDF. Zalecamy zarejestrowanie się w sklepie, wówczas wszystkie zakupione pliki będą stale dostępne w zakładce "Twoje zamówienia".
Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © Wydawnictwo Seidel-Przywecki Sp. z o.o.
Artykuł jest chroniony prawami autorskimi. Kopiowanie, wypożyczanie i publiczne odtwarzanie jest zabronione.
Dane techniczne
autor | Agnieszka Kamińska |
źródło | Technologia Wody nr 3/2010 |
format pliku | |
wielkość pliku | 0,39 MB |
ilość stron | 4,5 |