Twardość wody w krajowych wodociągach publicznych w świetle współczesnych poglądów na znaczenie zdrowotne składników mineralnych wody
Opis
W pracy przedstawiono uzyskane w latach 2007-2008 w ramach monitoringu jakości wody przeznaczonej do spożycia zbiorcze wyniki analiz twardości wody dla obszaru całego kraju. Stwierdzono przewagę średnich poziomów twardości wody – z największą częstością występowały poziomy 200-300 mg/l, które wykryto w 34% badanych próbek wody. Łącznie wartości mieszczące się poza zakresem zalecanym w przepisach prawnych (<60 mg/l oraz >500 mg/l) stwierdzano ogółem w 5,1% badanych próbek. Niska twardość wody występowała z największą częstością na obszarze województw południowo-zachodniej części kraju. Stwierdzane na przeważającym obszarze kraju poziomy twardości wody w świetle wyników badań epidemiologicznych należy uznać za pożądane z uwagi na możliwość zmniejszania ryzyka. Mimo, iż niejednoznaczne wyniki badań epidemiologicznych w opinii ekspertów WHO nie uzasadniają zaleceń co do optymalnego poziomu twardości wody, nie należy pomijać dużej liczby obserwacji wskazujących na jej możliwy efekt ochronny w przypadku występowania i zgonów spowodowanych chorobami układu krążenia, w związku z czym należy przestrzec przed nieuzasadnionym zmiękczaniem wody.
Wszystkie artykuły sprzedawane w sklepie Wydawnictwa Seidel-Przywecki dostępne są w formie plików PDF, do odczytania których wymagany jest darmowy program Acrobat Reader.
Artykuły w formie elektronicznej to wygoda, oszczędność i ochrona środowiska.
Po dokonaniu opłaty otrzymasz wiadomość z linkiem do pobrania pliku PDF. Zalecamy zarejestrowanie się w sklepie, wówczas wszystkie zakupione pliki będą stale dostępne w zakładce "Twoje zamówienia".
Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © Wydawnictwo Seidel-Przywecki Sp. z o.o.
Artykuł jest chroniony prawami autorskimi. Kopiowanie, wypożyczanie i publiczne odtwarzanie jest zabronione.
Dane techniczne
autor | Małgorzata Jamsheer-Bratkowska, Agnieszka Stankiewicz, Krzysztof Skotak, Jakub Bratkowski (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny - Zakład Higieny Komunalnej) |
źródło | Technologia Wody nr 6/2010 |
format pliku | |
wielkość pliku | 0,61 MB |
ilość stron | 6,5 |